Einstein and Early X-Rays Feature In New Virtual Exhibition

written by Beth on January 17, 2013 in Exhibitions with 4 comments

Handwritten correspondence with Albert Einstein and videos of 1930s operating theatres: these and hundreds of other notable scientific personalities and achievements from the 19th and 20th centuries are now on display in Science and Machines, a new featured collection from The European Library.

Double cylinder press, c. 1890, Koninklijke Bibliotheek, rights reserved – free access

Double cylinder press, c. 1890, Koninklijke Bibliotheek, rights reserved – free access

Early X-ray images taken by physicist Wilhelm Conrad Röntgen, portraits of pioneering researchers Marie and Pierre Curie and photographs of the 1913 Ghent World Fair can also be found among the more than 600 notable maps, letters, journals, videos and photographs selected for the showcase, which was put together through the Europeana Libraries project.

Hispano Olivetti a gift that retains its value, 1930, National Library of Spain, rights reserved – free access

Hispano Olivetti a gift that retains its value, 1930, National Library of Spain, rights reserved – free access

‘This virtual exhibition brings to light many of the hopes and beliefs of former generations,’ said Geert Vanpaemel, a physicist and science historian at Belgium’s University of Leuven.

‘Steam engines and railroads, electric lights and airplanes, the telegraph, typewriter, motion pictures and plastics were just some of the significant inventions during this unique moment in history, when man seemed able to control his own world and to improve his living conditions beyond limits.’

Marie and Pierre Curie (centre) in their laboratory, Paris, 1900, Wellcome Library, rights reserved – free access

Marie and Pierre Curie (centre) in their laboratory, Paris, 1900, Wellcome Library, rights reserved – free access

The material was assembled by 21 national, university and research libraries from 17 European countries. It ties together themes such as new methods in medicine, the knowledge extension in the fields of natural history and the acknowledgement of this by the newly created Nobel prize in 1895.

Each object is accompanied by curatorial information in English and the main language of the contributing institution. Many objects can also be downloaded.

Visit the exhibition

Various types of steam-driven vehicles and flying machines, 1829, Wellcome Library, rights reserved – free access

Various types of steam-driven vehicles and flying machines, 1829, Wellcome Library, rights reserved – free access

More information

The European Library is a website that allows researchers to freely search the resources of Europe’s leading national and research libraries. This includes all of the bibliographic records of Europe (the Union Catalogue), plus over 24 million pages of full-text content and 10 million digital objects. Registered users can also download data sets for further research and export records to popular reference management systems such as Mendeley and Zotero.

Libraries that have contributed to this virtual showcase include:
• Vienna University Library
• Ghent University Library
• National Library of Czech Republic
• National and University Library in Zagreb
• Bavarian State Library
• National Library of Latvia
• Martynas Mazvydas National Library of Lithuania
• National Library of Luxembourg
• National Library of the Netherlands
• Romanian Academy Library
• Russian State Library
• National Library Russia
• University library ‘Svetozar Markovic’ Belgrade
• Complutense University Library Madrid
• University Library in Bratislava
• National Library of Sweden
• National Library of Spain
• Slovak National Library
• Swiss National Library
• Zentralbibliothek Zurich
• Wellcome Library

Ontdek Einstein en de eerste röntgenfoto’s in een nieuwe virtuele tentoonstelling

 

Handgeschreven brieven van Albert Einstein en filmopnamen uit operatiekamers rond 1930: deze en vele andere markante wetenschappers en ontdekkingen van de 19de en de 20ste eeuw kun je nu bekijken in Science and Machines, een nieuwe virtuele collectie van The European Library.

De collectie bevat vroege röntgenopnames gemaakt door de natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen, foto’s van de revolutionaire wetenschappers Marie en Pierre Curie en prenten van de Wereldtentoonstelling in Gent in 1913, tegelijk met meer dan 600 merkwaardige kaarten, brieven, dagboeken, films en foto’s.

“Deze virtuele tentoonstelling toont de hoopvolle verwachtingen van vroegere generaties,” stelt Geert Vanpaemel, natuurkundige en wetenschapshistoricus aan de Universiteit van Leuven (België).

“De stoommachine, de trein, elektrische verlichting, het vliegtuig, de telegraaf, de schrijfmachine, de film en de nieuwe kunststoffen waren slechts enkele van de vele, belangrijke uitvindingen in dit unieke kantelmoment van de geschiedenis, toen de mens nog geloofde dat hij zijn wereld zou kunnen controleren en zijn levenskwaliteit onbeperkt zou kunnen verbeteren.”

De collectie werd samengesteld door 21 nationale, universitaire en onderzoeksbibliotheken uit 17 Europese landen. Ze toont de verbanden tussen ontwikkelingen als nieuwe medische technieken, de uitbreiding van onze wetenschappelijke kennis en de publieke erkenning hiervan door de instelling van de Nobelprijs in 1895.

Bij elk object wordt museale informatie gegeven in het Engels en in de taal van het land dat het object heeft aangeleverd. Vele objecten kunnen gedownload worden.

Neem een kijkje op: http://www.theeuropeanlibrary.org/tel4/virtual/science

Opmerking voor redacteurs:

De European Library is een website die onderzoekers gemakkelijk toegang verschaft tot de bronnen in Europa’s vooraanstaande nationale en onderzoeksbibliotheken. Dit omvat alle bibliografische gegevens uit Europa (de Union Catalogue), plus meer dan 24 miljoen full-content pagina’s en 10 miljoen digitale objecten. Geregistreerde gebruikers kunnen ook gegevens downloaden voor verder onderzoek of ze exporteren naar veel gebruike referentiesystemen als Mendeley en Zotero.

You can also find a Ukrainian translation by STD Science at http://softdroid.net/einstein.