Netherlands: Halbe Zijlstra

Halbe Zijlstra

Article by Halbe Zijlstra, State Secretary of Education, Culture and Science:

“Ain’t nothing like the real thing”, is what Marvin Gaye used to sing back in the sixties. And it is this line that instantly came to my mind when I was granted the opportunity to marvel at this ancient masterpiece in person. Nevertheless, the digital copy is a good alternative for whoever is not in the position to visit the National Library of the Netherlands in The Hague (in Dutch: Koninklijke Bibliotheek).

Selected Item from Europeana

Dirk II of Holland and his wife Hildegard present the Gospels to Egmond AbbeyDirk II and his wife Hildegard kneel before St. Adalbert, patron of Egmond Abbey

Europeana is dedicated to bringing cultural heritage from all European countries together. The diversity of the entire collection is more important than the quality of the individual items. What some of those visiting the website might consider wonderful, may not appeal at all to other visitors. Obviously scientists are in search of different things than the interested laymen. Young people, on the other hand, will undoubtedly prefer the moving images.

As the State Secretary for Culture, I have opted for this special manuscript from the 9th or 10th century: the Egmond Gospels. In addition to evangelical texts and images it also contains the very first illustrations of Dutch people – count of Holland Dirk II and his wife Hildegard. They presented the Evangeliary to the Egmond Abbey.

The Evangeliary is one of the oldest surviving Dutch church treasures and has a European history: it came about inFrance, was supplemented in theNetherlands, disappeared inGermanyand eventually it travelled back to the National Library of the Netherlands via the city ofUtrecht. Today it is available for everyone to look at thanks to Europeana.

Whoever is interested in the morality of this age should know that Hildegard was promised to count Dirk II already as a baby, and that she married the count at the age of 12. The Evangelion reveals nothing about whether Hildegard enjoyed a good love life nevertheless. To find out we need to consult other historical sources.

Blog post in Dutch:

“There ain’t nothing but the real thing”, zong Marvin Gaye in de jaren zestig. En die tekst kwam meteen bij me op toen ik dit oude topstuk in het echt mocht bewonderen. Maar het digitale exemplaar is een goede tweede voor iedereen die niet in de gelegenheid is om de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag te bezoeken.

Europeana brengt erfgoed uit alle Europese landen samen. De verscheidenheid van de totale collectie is belangrijker dan de kwaliteit van de afzonderlijke werken. En wat de ene bezoeker van de website prachtig vindt, spreekt een ander helemaal niet aan. Wetenschappers zoeken nu eenmaal naar andere dingen dan de geïnteresseerde leek. En jongeren zullen beslist een voorkeur hebben voor bewegende beelden. Als staatssecretaris van Cultuur kies ik voor dit bijzondere handschrift uit de negende en tiende eeuw: het Evangeliarium van Egmond. Het bevat naast evangelische teksten en plaatjes de allereerste afbeeldingen van Hollandse mensen – graaf Dirk II en zijn vrouw Hildegard. Zij schonken het Evangeliarium aan de abdij van Egmond.

Het Evangeliarium is een van de oudste bewaard gebleven Nederlandse kerkschatten en het heeft een Europese geschiedenis: het ontstond in Frankrijk, werd aangevuld in Holland, verdween naar Duitsland en kwam uiteindelijk via Utrecht in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag terecht. Nu is het voor iedereen te zien via Europeana.

Wie interesse heeft in de moraal van die tijd noteert dat Hildegard als baby al werd beloofd aan graaf Dirk II en op haar twaalfde met hem in het huwelijk trad. Of zij niettemin een goed liefdesleven heeft gehad, vertelt het Evangeliarium niet. Daarvoor moeten we andere historische bronnen raadplegen…

One thought on “Netherlands: Halbe Zijlstra”

  1. Hello Mr. Secretary of State,
    thank you very much for this article!
    This is one of the moments when I really regret not to be able to speak Dutch. But fortunately enough the Internet even helps me to solve this problem – at least parts of it.
    Best regards from Berlin,
    Alexander Kroll

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.